De winter komt eraan!

September 23rd, 2005

Alle voortekens zijn aanwezig: Mensen met dikke jassen op straat, blaadjes vallen van de bomen, een snijdend koude lucht vult je longen als je ’s ochtends op de fiets stapt. En dit is nog maar het begin. Ik weet nooit hoe streng de winter kan gaan worden. Zeker is wel dat het meer wordt dan het lullige beetje sneeuw dat in Nederland valt in een goed jaar.

Maar of het zoveel wordt dat je dagelijkse ritme in gevaar komt ?

En wie het verhaal van de krekel en de mier kent, weet dat je niet zomaar kan gaan zitten afwachten. Nee, je moet goed voorbereid de winter ingaan. Gelukkig hebben we niet stil gezeten. De bessen zijn geplukt, de jam is gemaakt.We hebben de open haard trouwens ook al getest. Dat moest ook wel. Op een koude avond draaiden we de verwarmingsknop vol open en wachtten tot ie warm werd, en wachtten, en wachtten. De gezamelijke verwarming in onze flat stond namelijk nog niet aan. Navraag bij het bestuur leerde dat alles aangaat als genoeg mensen geklaagd hadden over de kou. Brrrrrrrr.
Zo kwam onze open haard goed van pas. En wat brandt ie goed! Helaas gaat 90 procent van de warmte recht de buitenlucht in…

De ficus, die tot nu toe wegens ruimtegebrek op het balkon stond, wilde ook graag naar binnen. Na enig schuiven heeft ie ook een plaatsje binnen gekregen. Lekker naast de open haard.
En als de planten naar binnen willen, dan moeten de boten het water uit. Je kan hem ook in een bobblehavn laten liggen, maar het is ’s winters toch te koud om te zeilen. Leuk om te zien wat er allemaal moet gebeuren. De mast moest eraf. En ik mocht met de hijskraan bedienen! Een soort mecano, alleen dan groter. Zo kan je met handkracht een zware mast van een boot af takelen.
Daarna werd de boot uit het water getakeld. Niet met de hand, deze keer met een enorme heftruck. In de winterstalling staat hij nu op een paar iele steuntjes.

Wonderbaarlijk hoe dat allemaal blijft staan. We hebben er nog een tentje overheen gebouwd zodat alles droog blijft.

We zijn dus bijna helemaal klaar voor de winter. Alleen dit nog even oefenen. Sorry Ilse.

Inburgeringscursus

August 31st, 2005

Een grote oversteek…

August 7th, 2005

… maar daar komt binnenkort verandering in!

May 31st, 2005